Az oldalon cookie-k vannak elhelyezve, hogy a lehető legnagyobb felhasználói élményt biztosítsuk az Ön számára. Az oldalon való böngészéssel hozzájárul a cookie-k használatához.

Elfogadom
Termékek Menü
06-20-328-8513

A kézfertőtlenítő megóvja mind dolgozók mind a vásárlók egészségét

 

A hazai élelmiszergyártók, hogy a nemzetközi piacpon is feltudják venni a versenyt, számos Európai Uniós higiéniai előírásnak kell megfelelnie. A felmérések tapasztalatai szerint számos épület nem felel meg az élelmiszer biztonsági követelméyeknek és a higiénés elvárásokat sem tudják az elvárt módon biztosítani.  Ennek oka, hogy az élrlmiszeripar jelentős áalakuláson ment át és a permanensen fenálló forráshiány az épületek állagának romlásához vezetett.   

A másik ok, hogy az újjonnan alakult vállalkozások, nem a rendeltetésnek megfelelő épületben kezdték meg működésüket. Ezen problémák eredménye képpen csak kevés vállalkozás tud nyugat-európai higiéniás feltételeknek eleget tenni. Az elsődleges kritériumok élelmiszer biztonsági követelmények szempontjából az üzem helyének kiválasztása, belsejének korszerű kialakítása, a fal, a padozat és a mennyezet jól tisztítható burkolatának megválasztása, a világítás és a megfelelő szellőzés kialakítása. A korszerű berendezések és kellékek az üzemek nélkülözhetetlen kiegészítői. 

Az épület állagának megóvása, a folyamatos takarítás és tisztántartás mellett az üzemek életében, a gyártási folyamatok elengedhetetlen momentuma a kézfertőtlenítő szerek használata.
A  nem megfelelően használt kézhigiénés rendszernek az élelmiszeriparban számos veszélye van mind a munkavállalókra, mind magára a vállalkozásra nézve. Amennyiben a munkaadók nem követelik meg a megfelelő kézhigiénés protokoll betartását és a dolgozók nem követik a kézfertőtlenítő íránymutatásokat, nem csak fertőzéseket kaphatnak el, hanem elősegíthetik különféle baktériumok terjedését egyik élelmiszer termékről a másikra.
Az élelmiszeriparban dolgozók hajlamosabbak a foglalkozási bőrbetegségekre, kezük érintkezik számos különféle anyaggal. A kiszáradt repedezett bőr sérülékyenyebb, könnyebben megtelepednek rajta a kórokozók.
Annak érdekében, hogy az élelmiszer előállítási és kezelési létesítmények csíramentesek legyenek és a dolgozók keze kórokozótól mentes legyen, az üzemek legfőbb feladata, a hatékony kézfertőtlenítő rendszerek telepítése és a kézhigiénés compliance betartatása. Ezek a megelőző intézkedések, mint az alkoholos kézfertőtlenítő használata minimálisra csökkentik a fertőző betegségek terjedésének a kockázatát.
Kritikus esetekben, mint az utazás, vagy a wc használat, nyers élelmiszerek érintése elengedhetetlen a kézmosás, de némely esetben elegendő a kézfertőtlenítő használata. A gyárakban a kritikus pontokra kell telepíteni a kézfertőtlenítő rendszereket, hogy a dolgozók ösztönözve legyenek, azok rendszeres használatára és folyamatosan ellenőrizést kell tartani.
Miközben a kézfertőtlenítő hatékony védelmet nyújt a dolgozók egészségének megőrzésében egyúttal a megakadályozza azt is, hogy szennyezett ételek kerüljenek ki az élelmiszerpiacra.
Végső soron az élelmiszer gyártók kötelessége a fogyasztók és dolgozóik védelme, melyet a megfelelő kézfertőtlenítő rendszer bevezetésével és használatának betartatásával tudnak kieszközölni. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kézfertőtlenítő