Az oldalon cookie-k vannak elhelyezve, hogy a lehető legnagyobb felhasználói élményt biztosítsuk az Ön számára. Az oldalon való böngészéssel hozzájárul a cookie-k használatához.

Elfogadom
Termékek Menü
06-20-328-8513

Egy - vagy kétfázisú kézfertőtlenítés? Miért jobb az alkoholos kézfertőtlenítő?

 

Felmérések szerint a kórházi fertőzések nagy százaléka megelőzhető lenne, ha a kézhigiénés irányelveket betartanák. A WHO kidolgozta a kézhigiénés iránymutatásait a fertőzések megelőzése érdekében, melyet Magyarország is elfogadott. Az Országos Epidermiológiai Központ módszertani levele a kézmosó és kézfertőtlenítő szerek helyes használatát tartalmazza.

Az új módszer  szerint a kézmosást külön kell elvégezni és utána szükséges a kézfertőtlenítő használata. A kézmosásnál a fő szempont a szennyeződések eltávolítása, ehhez nem biocid hatású, illat- és színezékmentes szappant használunk.
Minden más esetben  kézfertőtlelenítő szert alkalmazunk. Az alkohol tartalmú kézfertőtlenítő termékek használata javasolt, mert az alkohol az egyetlen olyan anyag, mely teljesen elpárolog, így nem alakul ki rezisztencia. 

Miért történik két fázisban a kézfertőtlenítés?
Az egyfázisú kézfertőtlenítés helyhez kötött volt, szükséges volt a mosdó az eljáráshoz. A kézfertőtlenítő bárhol használható akár a betegtérben is. Egy másik érv, hogy az egyfázisú szappannal a kézfertőtlenítés nagyon sok esetben nem ment végbe, mert számos alkalommal a dolgozók nem tartották 30 mp-es, vagy hosszabb, akár 1 perces behatási időt a feszített munkatempó miatt. Bedörzsölést követően gyorsan le is öblítették, így a kellő hatást sem érték el.
A gyakorlat azt mutatta, hogy az alkoholos kézfertőtlenítő használata életképesebb módszer, melyet akár menet közben is elvégezhetnek. A higiénés szempontokon kívül, amit egy kórház szem előtt tart, azok a költségek. Az alkoholos kézfertőtlenítő használatánál megspórolható a víz és a papírtörlő.

Az alapvető probléma az egyfázisú kézfertőtlelnítéssel az volt, hogy a szappanmaradványok az elégtelen leöblítés miatt kiszárították a bőrt, mely gyakori használat esetén komoly bőrbetegségeket okozott. A másik gond, hogy a maradványok a kórokozók számára tökéletes körülményt biztosítanak, ahhoz hogy elkezdjék kifejleszteni ellenálló képességüket a hatóanyagokkal szemben. Az ily módon kialakuló rezisztencia szuperbaktériumokká és szupervírusokká változtatta a kórházakban így kitenyésző kórokozókat.
A legjobb visszajelzés, hogy az elmúlt években ugrásszerűen megnőttek az MRSA és Calici vírus okozta megbetegedések. Ezen betegségek gyógykezelése, időtartama és költségei jóval magasabbak, így megelőzésükre kell óriási hangsúlyt fektetni és meggátolni a kórokozók rezisztenciájának további erősödését.

A WHO ezért is ajánlja az alkoholos kézfertőtlenítő használatát. Az alkohol alapú kézfertőtlenítő szerek bedörzsölése után, az alkohol 100%-ban elpárolog a kézről, így nem marad hátra semmilyen anyag és nem alakul ki rezisztencia a szappanokkal ellentétben. 
A szakirodalom még ne jegyzett fel precedenst arra, hogy a az alkohol valaha rezisztenciát váltott volna ki a kórokozókból.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kézfertőtlenítő