Az oldalon cookie-k vannak elhelyezve, hogy a lehető legnagyobb felhasználói élményt biztosítsuk az Ön számára. Az oldalon való böngészéssel hozzájárul a cookie-k használatához.

Elfogadom
Termékek Menü
06-20-328-8513

Szemmosók, vészzuhanyok


Miért fontos a  sürgősségi vészzuhany és a szemmosó állomás telepítése?

A veszélyes munkaterületeken, munkahelyeken dolgozók vádelmére az elmúlt 50 évben sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a vállalkozások, mint valaha. A sürgősségi vészzuhany és a szemmosó állomások a veszélyes környezetben történő munkavégzés elenegedhetetlen berendezései.
A védőeszközök viselése, a betartott biztonsági előírások és a folyamatos műszaki ellenőrzés mellett is előfordulhatnak véletlen balesetek, mikor azonnal szükséges a szemmosó vagy a vészzuhany használata.
Mikor még a munkabiztonság gyerek cipőben járt, sok szempontot, mint például a felhasználók biztonságát, figyelmen kívül hagytak. A szemmosó és vészzuhany telepítésénél nem vették figyelembe a víz hőmérsékletét, mely rendkívűl veszélyes  és kellemetlen volt.
Az Egyesült Államok Munkabiztonsági és Foglalkozás- Egészségügyi Hivatala (OSHA) és az amerikai Nemzeti Szabványügyi Intézet (ANSI) előírásai és egyéb szabályozási és technológiai irányelvek alapján az elmúlt évtizedekben lehetővé tették a biztonságos munkakörülmények között végzett munkát. Sajnos mindezen intézkedések ellenére, számos munkahelyi balesetben sérülnek meg emberek, ahol is oldószerek, savak, lúgok okoznak veszélyes sérüléseket.

 


Mely területeken elengedhetetlen sürgősségi vészzuhany és szemmosó állomások jelenléte?

Nem csak a vegyiparban találhatók meg sürgősségi vészzuhany és szemmosó állomások, hanem számos más területen is, mint például

  • feldolgozóipar
  • élelmiszeripar
  • építőipar
  • papíripar
  • autóipar
  • faipar
  • olajipar
  • laboratóriumok.

A vészzuhany és szemmosó berendezések a veszélyes anyagok káros hatásait hivatottak megszüntetni nagy mennyiségű víz felhasználásával. 
 

A szemmosó és vészzuhany telepítési helye

A hatékony és biztonságos használat érdekében a szemmosó és vészzuhany azonnali hozzáférési lehetőségét kell biztosítani. A sérüléseket szenvedett személyinek 10 másodpercen belül, akadálymentes útvonalon ell kell érnie a szemmosó vagy a vészzuhany berendezést az ANSI szabvány szerint. Ennek, azért van nagy jelentősége, mert lehet, hogy a sérült személy látása károsodott.
Azon munkaterületeken, ahol erősen maró kémiai vegyszerekkel dolgoznak, a vészzuhany és szemmosó állomásokat a munkavégzés helyszínén helyezik el.
Vannak üzemek, ahol a szemmosó és vészzuhany berendezések használatát folyamatosan figyelik, így a vészhelyzetet elhárító csoportok azonnal a helyszínre küldhetők, amint a használatot észlelik. A gyors fejlődésnek köszönhetően ma már központi működtetésű rendszerrel ellátott vészzuhanyok és szemmosó állomások is telepíthetőek.
 


A szemmosó és vészzuhany állomás megfelelő vízhőmérséklete

Az elmúlt években felismerték tervező mérnökök hogy a vészzuhany és szemmosó berendezésekbe áramló víz hőmérsékletének mekkora jelentősége van, ezért ellenőrző berendezések beiktatásával úgynevezett"kevert víz" rendszereket iktattak be, amelyben összekeverik a betáplálásra kerülő forró és hideg vizet.
Az alkalmazásra kerülő víz hőmérséklet tartományának alsó és felső határa általában 26°C, illetve 35°C. 
2014-ben az ANSI szabvány nem rögzít szabványosított értékeket, azt ajánlja, hogy a szemmosó és vészzuhany berendezésekből kiáramló víz hőmérséklete akkor  a legoptimálisabb ha a víz "langyos" 27 °C -os. A szemmosó és vészzuhany berendezésekből kiáramló túl hideg víz hypotermiát eredményezhet, a sérült személynek a kihűlés kockázata nélkül kell elviselnie a 15 percig tartó szemmosást vagy zuhanyzást.


A szemmosó és vészzuhany berendezések ellenőrzése és karbantartása

A szemmosó és vészzuhany berendezések telepítési helyén a kifogástalan működésért felelős személynek hetente ellenőriznie kell a berendezéseket, mint pl. nincs - e szivárgás, nem tömődött-e el a nyílás, illetőleg további számos ellenőrzési pontnak meg kell felelniük a berendezéseknek a hibátlan működés érdekében, amit folyamatos dokumentálással igazolnak. Az ANSI szabvány évente legalább egyszer teljes átfogó, mindenre kiterjedő ellenőrzést javasol.