Az oldalon cookie-k vannak elhelyezve, hogy a lehető legnagyobb felhasználói élményt biztosítsuk az Ön számára. Az oldalon való böngészéssel hozzájárul a cookie-k használatához.

Elfogadom
Termékek Menü
06-20-328-8513

Láthatósági mellény

A láthatósági mellények kiemelt fontosságúak a biztonságos munkavégzés és közlekedés szempontjából. Portwest és Sir Safety láthatósági mellényeink széles választékát kínáljuk, minőségi anyagokból és a legmagasabb szabványoknak megfelelően. Ezek a mellények a legmodernebb technológiával készülnek, és széles körű alkalmazási területeken biztosítják viselőjük láthatóságát és biztonságát. Válassza a biztonságot és a minőséget a Portwest és Sir Safety láthatósági mellényekkel!
Rendezés:
Nézet:
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-C497ORRXL
Raktáron
5.990 Ft 2.390 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-PW374OBRS
Előrendelhető
33.690 Ft 28.590 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-L476ORRXXXL
Raktáron
13.590 Ft 6.490 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-F476BGRS
Előrendelhető
4.690 Ft 3.990 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-C472ORRL/XL
Előrendelhető
1.390 Ft 1.190 Ft

Láthatósági mellények típusai és szabványok

Láthatósági mellények, gyakran "high-visibility" mellényekként vagy "hi-vis" mellényekként említik, kulcsfontosságú szerepet játszanak a munkavédelemben és a biztonságban. Ezek a mellények különböző típusokban és szabványok szerint érhetők el, hogy megfeleljenek a különböző munkakörülményeknek és követelményeknek.
 

 • Klasszikus láthatósági mellények
  Ezek a mellények a leggyakoribbak és általában sárga, narancssárga vagy piros színűek. A fő jellemzőjük az, hogy fluoreszkáló alapanyagból készülnek, amelyek élénk színűek, és jól láthatók nappal is. Emellett tartalmaznak fényvisszaverő csíkokat vagy szalagokat, amelyek növelik a láthatóságot rossz fényviszonyok között vagy éjszaka. Ezek a mellények általánosan alkalmazhatók és megfelelnek az EN ISO 20471 szabványnak.

   
 • Vezetői láthatósági mellények
  Ezek a mellények olyan személyeknek készülnek, akik vezetői pozícióban vannak, például gépjárművezetők vagy munkahelyi vezetők. Általában kifinomultabb kialakítással rendelkeznek, és a cég logóját vagy nevét is hordozhatják. Ezek a mellények is teljesítik az EN ISO 20471 szabvány követelményeit.

   
 • Kifordítható láthatósági mellények
  Ezek a mellények kétoldalúak, és lehetőséget kínálnak arra, hogy két különböző színű mellényt viselhessen egyetlen termékkel. Például lehet, hogy egyik oldalukon sárga, a másik oldalukon piros. Így alkalmazkodhat az adott munkakörnyezethez vagy a személyes preferenciáihoz.


Ami a szabványokat illeti, az EN ISO 20471 a legelterjedtebb és legfontosabb európai szabvány a láthatósági mellényekre vonatkozóan. Ez a szabvány meghatározza a fluoreszkáló és fényvisszaverő anyagok előírásait, valamint a láthatósági mellények kialakításának és méretének követelményeit. A szabvány három osztályba sorolja a láthatósági mellényeket, attól függően, hogy milyen területeken használják őket, és milyen mértékű láthatóságot igényelnek.

 

 • Osztály 1: Alacsonyabb láthatóságú területekre ajánlott, például zárt terekben vagy alacsony sebességű gépjárművek vezetőinek.
   
 • Osztály 2: Közepes láthatóságú területekre szánták, például útépítőknek, parkolóőröknek vagy kerékpárosoknak.
   
 • Osztály 3: Magas láthatóságú területekre alkalmasak, például gyorsforgalmi utakon dolgozóknak vagy repülőtereken tevékenykedő munkásoknak.
   

Minden esetben fontos megérteni a munkakörnyezet és a feladatok specifikus követelményeit, hogy megfelelő típusú és osztályú láthatósági mellényt választhassunk a munkavédelem érdekében. Az EN ISO 20471 szabvány betartása biztosítja, hogy a mellények megfeleljenek a követelményeknek, és maximalizálják a viselőjük láthatóság.
 

A láthatósági mellények alkalmazási területei

Láthatósági mellények széles körben alkalmazhatók és rendkívül sokféle területen hasznosíthatók.
 

 • Munkavédelem és ipar
  A láthatósági mellényeket gyakran használják munkahelyeken, ahol fontos a dolgozók magas láthatósága. Például útépítési munkák, építkezések, repülőterek, kikötők, vasúti pályaudvarok, raktárak és gyártósorok során. Ezek a mellények segítik a munkásokat, hogy jól láthatóak legyenek a gépjárművezetők és a kollégák számára, különösen rossz fényviszonyok között vagy éjszaka.

   
 • Közlekedés és vezetés
  A közúti közlekedésben résztvevők számára a láthatósági mellények fontosak lehetnek a biztonságos vezetéshez. Gyakran használják gépjárművezetők, motorosok, kerékpárosok és gyalogosok között. Ezenkívül a vasúti és repülési ágazatokban is elterjedtek, hogy a munkavállalók jól láthatók legyenek a pályaudvarokon vagy repülőtéren.

   
 • Közlekedési szabályok
  Néhány országban a láthatósági mellények viselése kötelezővé tehető bizonyos területeken. Például autóban utazóknak készpénztárosoknak vagy bizonyos járművezetőknek. Ezek a szabályok hozzájárulnak a közúti biztonsághoz és a balesetek megelőzéséhez.

   
 • Sport és Szabadidő
  Bizonyos sporteseményeken vagy szabadidős tevékenységek során is használnak láthatósági mellényeket. Például futóversenyeken, kerékpározásnál, túrázáskor vagy vadászatnál. Ezek a mellények segíthetnek a résztvevőknek és a szervezőknek a biztonságos és jól látható környezet kialakításában.
   
 • Vízi Biztonság
  Hajózási és vízparti területeken is alkalmazzák a láthatósági mellényeket, hogy a vízi járművek vezetői és utasai jól láthatóak legyenek más hajók és a parti személyzet számára.

   
 • Rendvédelmi és Mentőszolgálatok
  Rendőrök, tűzoltók, mentőszolgálatok és egyéb rendvédelmi szervezetek gyakran viselnek láthatósági mellényeket, hogy könnyen azonosíthatóak legyenek vészhelyzetek és balesetek során.

   

Fontos megjegyezni, hogy a láthatósági mellények kiválasztásakor figyelembe kell venni a specifikus alkalmazási terület követelményeit és a helyi szabályozásokat, amelyek határozzák meg a szükséges típust és osztályt. Az EN ISO 20471 szabvány általában irányadó, de vannak speciális szabványok is bizonyos területeken, például a vasúti ágazatban (RIS 3279-TOM). A helyes mellény kiválasztása és viselése hozzájárulhat a munkavédelemhez és a biztonságos közlekedéshez a különböző alkalmazási területeken.
 

A láthatósági mellények használatának fontossága

A láthatósági mellények hatékony eszközök a balesetek és sérülések csökkentésében, különösen a közúti közlekedésben és munkahelyeken. Kiemelt szerepük van az éjszakai és rossz időjárási viszonyokban való biztonság növelésében, és hozzájárulnak a munkavédelmi előírások betartásához. Emellett közlekedésbiztonsági kampányok és az egészségügyi intézmények terén is létfontosságúak.
 

 • Balesetek és sérülések csökkentése
  Számos közúti baleset statisztikája mutatja, hogy a láthatósági mellények viselése jelentősen csökkenti a gyalogosok és a járművezetők közötti balesetek számát és súlyosságát. A kutatások azt mutatják, hogy a láthatósági mellények viselői sokkal kevésbé veszélyeztetettek a közúti balesetekben.

   
 • Éjszakai és rossz időjárási viszonyokban történő javítás
  A fluoreszkáló és reflektív anyagokból készült láthatósági mellények fokozzák a viselőjük láthatóságát éjszaka és rossz időjárási viszonyok között is. A visszaverő szalagoknak köszönhetően könnyebben észlelhetők, ami csökkenti a gyalogosok és kerékpárosok kockázatát.

   
 • Munkavédelmi előírásoknak való megfelelés
  A munkahelyeken a láthatósági mellények gyakran kötelező viselet, különösen olyan területeken, ahol magas a járműforgalom vagy alacsony a látási viszonyok. Ezek az előírások hozzájárulnak a dolgozók biztonságához és megakadályozzák a súlyos baleseteket.

   
 • Közlekedésbiztonsági kampányok eredményessége
  Azokon a területeken, ahol a láthatósági mellények viselését ösztönzik és előírják, jelentős javulások tapasztalhatók a közlekedésbiztonság terén. A rendőrség és közlekedési hatóságok által szervezett kampányok is hozzájárulnak a mellények széles körű elfogadásához.

   
 • Betegek és idősek védelme
  A kórházakban és idősotthonokban dolgozók gyakran viselnek láthatósági mellényt, hogy megvédjék a betegeket és az időseket az esetleges ütközésektől. Ez növeli az ápoltak biztonságát és csökkenti a balesetek kockázatát.


A fenti példák és adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a láthatósági mellények kiválóan hozzájárulnak a közúti és munkahelyi biztonsághoz, csökkentik a balesetek kockázatát, és életeket menthetnek. Ezek a mellények nemcsak egy divatos kiegészítőként szolgálnak, hanem valós és életmentő funkciót töltenek be a mindennapi életünkben.

 

Láthatósági mellények karbantartása és tisztítása

A láthatósági mellények létfontosságúak a biztonságunk szempontjából, különösen akkor, amikor rossz fényviszonyok vagy alacsony láthatóság mellett dolgozunk vagy közlekedünk. Annak érdekében, hogy ezek a mellények hatékonyan szolgálják a céljukat, rendszeres karbantartásra és tisztításra van szükség. Íme néhány fontos lépés és tipp a láthatósági mellények megfelelő gondozásához.
 

 1. Rendszeres vizsgálat: Időnként ellenőrizze a mellényt, hogy meggyőződjön arról, nincsenek-e látható sérülések vagy elhasználódás jelei. A repedések, szakadások vagy a visszaverő csíkok kopása csökkentheti a mellény hatékonyságát.
   
 2. Tisztítás: A láthatósági mellényeket rendszeresen mossuk, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és a foltokat. Használjon enyhe mosószert és langyos vizet. A túlzott hőmérséklet és erős tisztítószerek károsíthatják a mellény anyagát és a visszaverő csíkokat.
   
 3. Szárítás: Kerülje az erős napfényt és a közvetlen hőforrásokat a mellény szárításakor, mivel ezek károsíthatják az anyagot és a visszaverő csíkokat. A legjobb, ha a mellényt szellős helyen szárítja.
   
 4. Visszaverő csíkok: A mellények visszaverő csíkjainak megőrzése kulcsfontosságú. Ha észreveszi, hogy a csíkok elveszítették fényvisszaverő képességüket, fontolja meg a mellény cseréjét.
   
 5. Raktározás: Tárolja a mellényt száraz helyen, és próbálja meg elkerülni a hajtogatást vagy összenyomást, hogy megőrizze alakját és hatékonyságát.
   
 6. Cserék: Ha a mellény sérült vagy már nem teljesíti megfelelően a feladatát, ne habozzon cserélni. A láthatósági mellények megfelelő működése kulcsfontosságú a biztonságunk szempontjából.
   

A láthatósági mellények karbantartása és tisztítása nemcsak a mellények hosszabb élettartamát biztosítja, hanem meg is óvja az életünket és biztonságunkat. Ne hanyagolja el ezt a fontos lépést, és rendszeresen gondoskodjon láthatósági mellényeiről.