Az oldalon cookie-k vannak elhelyezve, hogy a lehető legnagyobb felhasználói élményt biztosítsuk az Ön számára. Az oldalon való böngészéssel hozzájárul a cookie-k használatához.

Elfogadom
Termékek Menü
06-20-328-8513

Védősisakok, fejvédők

A munkavédelmi sisakok, más néven védősisakok, kulcsfontosságú védőfelszerelések olyan munkavállalók számára, akik különböző iparágakban dolgoznak, és a fejük sérülés veszélyeztetheti. A portfóliónkban megtalálhatók olyan neves márkák termékei, mint a Sir Safety System és a Portwest, amelyek elkötelezettséget vállalnak a dolgozók biztonsága és kényelme iránt. Az általunk kínált munkavédelmi sisakok kiváló minőségűek, és különböző típusokban elérhetők, beleértve a beütés elleni sisakokat, szellőző sisakokat, elektromos szigeteléssel rendelkező sisakokat és még sok más speciális védelmet nyújtó változatot.
Rendezés:
Nézet:
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-PV64BLU
Előrendelhető
9.590 Ft 8.190 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-PW50RER
Raktáron
3.090 Ft 2.590 Ft
Gyártó: Sir Safety System
Cikkszám: SSY-MD1223H0
Raktáron
6.890 Ft 5.090 Ft
Gyártó: Sir Safety System
Cikkszám: SSY-MD1211S0
Raktáron
5.490 Ft 4.190 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-PW69NAR
Előrendelhető
5.690 Ft 4.790 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-PC55GRR
Előrendelhető
9.990 Ft 8.490 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-PS53BKR
Előrendelhető
9.390 Ft 7.990 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-PS54ORR
Raktáron
6.090 Ft 5.190 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-PS55YER
Előrendelhető
6.090 Ft 5.190 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-PW79YER
Előrendelhető
5.690 Ft 4.790 Ft
Gyártó: Sir Safety System
Cikkszám: SSY-MD1215N0
Raktáron
10.590 Ft 9.490 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-PB55RBR
Előrendelhető
8.990 Ft 7.690 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-PG54WHR
Előrendelhető
7.790 Ft 6.590 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-PW55WHR
Előrendelhető
6.990 Ft 5.990 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-PS59ORR
Előrendelhető
6.490 Ft 5.490 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-PW79ORR
Előrendelhető
5.690 Ft 4.790 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-PS73WHR
Előrendelhető
17.290 Ft 14.690 Ft
Gyártó: Portwest
Cikkszám: PW-PW59NAR
Előrendelhető
5.190 Ft 4.390 Ft

A munkavédelmi sisakok típusai és azok jellemzői

Munkavédelmi sisakok, vagy más néven védősisakok, elengedhetetlen védőfelszerelések azok számára, akik olyan munkakörben dolgoznak, ahol a fejüket sérülés veszélyeztetheti. A különböző típusú munkavédelmi sisakokat a munkavégzés jellege és a veszélyforrások típusa határozza meg. Az alábbiakban részletesen kifejtem a munkavédelmi sisakok fő típusait és jellemzőiket.
 

 • Beütés elleni sisakok
  Ezek a sisakok olyan munkakörökhöz ajánlottak, ahol a fej beütése vagy sérülése veszélyeztetheti a dolgozót. Például építkezéseken, építőipari területeken és olyan helyeken, ahol eszközök vagy anyagok potenciálisan lezuhanhatnak.

   
 • Szellőző sisakok
  Számos munkakörben, ahol a hosszabb ideig tartó sisakviselés szükséges, fontos a kényelem és a hőszabályozás. A szellőző sisakok különleges szellőzőrendszerrel rendelkeznek, amely lehetővé teszi a levegőáramlást, így a dolgozók kevésbé izzadnak és kényelmesen viselhetik őket hosszabb ideig.

   
 • Elektromos szigeteléssel rendelkező sisakok
  Ezek a védősisakok elektromos biztonság szempontjából kulcsfontosságúak. Olyan munkakörökben használják, ahol elektromos vezetékek vagy berendezések közelében dolgoznak. Ezek a sisakok meggátolják az áramvezetést a fejre ható elektromos kisülések esetén, így megvédik a dolgozókat súlyos sérülésektől.

   
 • Tűzoltósisakok
  Tűzoltók munkájuk során speciális sisakokat használnak, amelyek tűzálló anyagokból készülnek. Ezek a sisakok védelmet nyújtanak a magas hőmérséklet és a lángok ellen.

   
 • Kémiai vagy vegyi anyagok elleni sisakok
  Azok a munkakörök, ahol vegyi anyagokkal dolgoznak, speciális sisakokat igényelnek, amelyek ellenállnak a vegyszereknek és maró anyagoknak.

   
 • Speciális védősisakok
  Speciális védősisakokat használnak a mentőszolgálatok, hegyimentők és veszélyes körülmények között dolgozó szakemberek, amelyek kiegészítő védőelemeket is tartalmazhatnak, mint például védőszemüveg vagy fülvédők.

   

Minden munkavédelmi sisaknak meg kell felelnie az adott ország vagy régió szigorú biztonsági előírásainak és szabványainak. A megfelelő sisak kiválasztásához fontos figyelembe venni a munkavégzés jellegét és a veszélyeket, amelyekkel a dolgozók szembesülhetnek. A megfelelő munkavédelmi sisak viselése kulcsfontosságú a fej sérüléseinek megelőzéséhez és a dolgozók biztonságának biztosításához.


Milyen anyagokból készülnek a védősisakok?

A védősisakok készítéséhez különböző anyagokat használnak, attól függően, hogy a sisak milyen típusú védelmet nyújt, és milyen munkafolyamatokhoz vagy veszélyekhez alkalmazzák. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakrabban használt sisakanyagokat és azok közötti különbségeket.
 

 • ABS (Akrilonitril-butadién-sztirol)
  Az ABS a legelterjedtebb anyag a munkavédelmi sisakok gyártásához. Rugalmas, ütésálló, könnyű és megfelelő védelmet nyújt a fej elleni beütések ellen. Az ABS anyagból készült sisakok viszonylag olcsók és jól tűrik az időjárási viszonyokat.

   
 • Polietilén
  A polietilénből készült sisakok még könnyebbek az ABS sisakoknál. A könnyűségük miatt kényelmesek viselni hosszú ideig. Azonban az ABS-hez képest kevésbé ellenállók az ütésekkel és a magas hőmérséklettel szemben.
   
 • Policarbonát
  A policarbonát sisakok erős, ütésálló anyagból készülnek, amely kiváló védelmet nyújt a beütések és az éles tárgyak ellen. Ezek a sisakok általában könnyűek és ellenállnak a vegyszereknek is. A policarbonát sisakok gyakran használják a légiiparban és a gépészeti munkák során.

   
 • Üvegszálas erősítésű műanyagok
  Ezek a védősisakok erős és könnyű anyagból készülnek, és kiváló ütésállóságot nyújtanak. Az üvegszálas erősítésű műanyagok rendkívül ellenállók a korrózióval és a vegyszerekkel szemben. Gyakran alkalmazzák az ipari környezetben és a magas hőmérsékletű munkahelyeken.

   
 • Kevlar
  A Kevlar egy szintetikus szál, amely rendkívül erős és könnyű. A Kevlarból készült munkavédelmi sisakok rendkívül ellenállnak az ütéseknek és a szakadásnak. Gyakran használják a katonai és rendőri sisakoknál.

   
 • Textil
  A textil anyagokból készült sisakok könnyűek és kényelmesek, ám általában kevésbé ellenállók az ütéseknek és a szakadásnak. Ezek a sisakok gyakran alkalmazkodnak a szellőzési igényekhez, például az építőipari vagy szellőző sisakok, amelyeknél a légáramlás fontos, de ennek a könnyedségnek és kényelemnek a rovására megnövekedhet a sérülések kockázata bizonyos munkahelyi környezetekben.

   

Fontos megjegyezni, hogy a munkavédelmi sisakokat különböző szabványoknak kell megfelelniük az adott alkalmazásra és veszélyekre tekintettel. A megfelelő anyag kiválasztásakor mindig figyelembe kell venni a munkavégzés körülményeit és a veszélyforrásokat, hogy megfelelő védelmet biztosítsanak a dolgozók számára.

 

Iparágak számára alkalmazott munkavédelmi sisakok típusai és szükségessége

Az iparágak közötti különbségek miatt különböző típusú munkavédelmi sisakokat használnak, hogy megfeleljenek az adott terület specifikus veszélyeinek és követelményeinek. Az alábbiakban bemutatom, hogy mely típusú sisakokat alkalmazzák különböző iparágakban.
 

 • Építőipar
  Az építőiparban dolgozók számára általában beütés elleni sisakokra van szükség, mivel az építési területeken gyakran vannak olyan eszközök és anyagok, amelyek potenciálisan lezuhanhatnak. Emellett a sisakoknak tartalmazniuk kell szellőzést vagy hűtőrendszert a hosszabb viseléshez.

   
 • Olajipar és vegyipar
  Ezen iparágakban az elektromos szigeteléssel rendelkező sisakok nagyon fontosak. Ezek a sisakok megvédik a dolgozókat az elektromos kisülésektől, amelyek gyakran előfordulnak a nagyfeszültségű berendezések és vezetékek közelében.


 • Kohászat
  A kohászatban dolgozók gyakran ki vannak téve magas hőmérsékleteknek és olvadó fémeknek. Ebben az iparágban tűzoltósisakokat használnak, amelyek tűzálló anyagokból készülnek, és megvédik a dolgozókat a forró anyagok és lángok ellen.

   
 • Energetika- és villamos ipar
  Az elektromos szigeteléssel rendelkező sisakok itt is fontosak, mivel a dolgozók elektromos vezetékek és berendezések közelében dolgoznak, és meg kell védeni őket az elektromos árammal járó veszélyektől.

   
 • Egészségügy
  Az egészségügyi dolgozók gyakran viselnek speciális munkavédelmi sisakokat, amelyek megvédik őket a fertőzésektől és egyéb kórokozóktól. Ezek a sisakok különleges védőpajzsokkal vagy védőszemüvegekkel is rendelkezhetnek.

   
 • Katonai és rendvédelmi terület
  Az itt dolgozók gyakran olyan sisakokat használnak, amelyek testreszabottak és különleges védelmet nyújtanak a lőfegyverek és robbanószerek ellen.

   

Ezek csak néhány példa arra, hogy milyen típusú munkavédelmi sisakokat alkalmaznak különböző iparágakban. Fontos, hogy az adott munkavégzési környezet és veszélyek alapján megfelelő sisakot válasszanak a dolgozók és az iparágak, hogy garantálják a biztonságos munkavégzést és a sérülések minimalizálását. 
 

Munkavédelmi sisakok és a jogszabályok, felelősség

A munkavédelmi sisakok az egyik legfontosabb elemét képezik a munkavédelmi felszereléseknek, hiszen a fejvédelem kulcsfontosságú szerepet játszik a dolgozók biztonságában. Azonban a munkavédelmi sisakok alkalmazása és karbantartása nem csak józan ész kérdése, hanem jogi előírások által szigorúan szabályozott folyamat is. Bemutatjuk a munkáltatók, valamint a dolgozók felelősségeit ezen előírások betartásában. 
 

 1. Jogi előírások a munkavédelmi sisakokra vonatkozóan
  Munkavédelmi törvények és rendeletek: A munkavédelmi sisakokra vonatkozó előírások általában országonként változnak. Az adott ország munkavédelmi törvényei és rendeletei határozzák meg, hogy milyen típusú sisakokat kell használni, és milyen körülmények között.
   
 2. EU-s és nemzetközi szabványok
  Az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek olyan szabványokat fejlesztettek ki, amelyek meghatározzák a munkavédelmi sisakokra vonatkozó követelményeket. Ezek a szabványok részletesen szabályozzák a sisakok anyagát, tervezését, tesztelését és minőségellenőrzését.


Munkáltatók felelősségei

 1. Megfelelő sisakok biztosítása: A munkáltatóknak kötelességük biztosítani, hogy minden dolgozójuk megfelelően minősített és állapotban lévő munkavédelmi sisakot viseljen az adott munkakörülményekhez és veszélyekhez képest.
   
 2. Felvilágosítás és oktatás: A munkáltatóknak fel kell világosítaniuk dolgozóikat a munkavédelmi sisakok helyes viseléséről és karbantartásáról. Az oktatásnak részletesen tájékoztatnia kell a sisakok megfelelő használatáról és a védősisakok viselésének fontosságáról.
   
 3. Minőségellenőrzés és karbantartás: A munkáltatóknak rendszeresen ellenőrizniük kell a munkavédelmi sisakokat, hogy azok megfelelő állapotban legyenek. Ha sérüléseket vagy hibákat észlelnek, azonnal ki kell cserélni az érintett sisakot.
   

Dolgozók felelősségei

 1. A sisak viselése: A dolgozóknak kötelességük megfelelően viselni a munkavédelmi sisakot azokban a körülményekben, amelyekben az szükséges. Nem szabad eltávolítani vagy módosítani a sisakot munkavégzés közben.
   
 2. Megfelelő gondoskodás: A dolgozóknak vigyázniuk kell a munkavédelmi sisakjukra, és elkerülniük a szándékos rongálást vagy visszaélést. Ha sérülést észlelnek a sisakon, azonnal jelezniük kell azt a munkáltatónak.
   
 3. Tudatosság: A dolgozóknak ismeretekkel kell rendelkezniük a munkavédelmi sisakok helyes használatáról és azok fontosságáról. Szükség esetén részt kell venniük az oktatásokon és képzéseken.
   

A munkavédelmi sisakokra vonatkozó szabványok

A munkavédelmi sisakokra vonatkozó szabványok nemzetközi szinten szigorúan szabályozzák ezeket a védőeszközöket. A legfontosabb és legelterjedtebb szabványok az alábbiak.
 

 • EN 397 (Európai szabvány)
  Ez az európai szabvány a beütés elleni sisakokat szabályozza. Meghatározza a sisakok alapvető követelményeit, például a terhelhetőségét és az oldalütközési védelmet. Az EN 397 szabvány részletesen kitér a sisak anyagára, strapabíróságára, az állítható rendszerekre és egyéb fontos tulajdonságokra.

   
 • EN 14052
  Az EN 14052 szabvány a beütés elleni sisakok olyan speciális típusaira vonatkozik, amelyeket a magas szerkezetek építése során használnak. Ezek a sisakok különleges védelmet nyújtanak a fej hátulján és oldalán, ahol a legnagyobb veszélynek vannak kitéve a dolgozók.

   
 • EN 443
  Az EN 443 szabvány a tűzoltósisakokra vonatkozik. Meghatározza ezeknek a sisakoknak a szükséges tűzállóságát, hőállóságát és egyéb tűzoltási szempontokat. A tűzoltósisakok különleges védelmet nyújtanak a tűzoltók számára.

   
 • EN 812
  Az EN 812 szabvány a szellőző sisakokra vonatkozik, amelyek kényelmet és hőszabályozást biztosítanak. Ezek a sisakok általában kemény műanyag héjból és belső párnázatból állnak, és olyan munkakörökben használják őket, ahol hosszabb ideig kell viselni a sisakot.

   
 • ANSI/ISEA Z89.1 (Amerikai szabvány)
  Az Amerikai Nemzeti Szabványügyi Intézet (ANSI) által kibocsátott ANSI/ISEA Z89.1 az Amerikai Egyesült Államokban a munkavédelmi sisakokat szabályozza. Ez a szabvány meghatározza a sisakok teljesítményét és követelményeit a különböző típusokhoz, például az osztályokhoz, amelyek alapján az összeütközési és elektromos veszélyek kategorizálhatók.

   
 • CSA Z94.1 (Kanadai szabvány)
  Kanadában a munkavédelmi sisakokat a CSA Z94.1 szabvány szabályozza, amely hasonlóan meghatározza a sisakok teljesítményét és követelményeit a különböző típusokhoz.

   
 • AS/NZS 1801 (Ausztrália és Új-Zéland szabványa)
  Ausztráliában és Új-Zélandon a munkavédelmi sisakokat az AS/NZS 1801 szabvány szabályozza. Ez a szabvány meghatározza a sisakok követelményeit és tesztelési eljárásait.

   

Fontos megjegyezni, hogy ezek a szabványok területenként és sisaktípusonként eltérőek lehetnek, és a helyi jogszabályokhoz is illeszkedniük kell. A dolgozók, munkáltatók és gyártók egyaránt kötelesek betartani ezeket a szabványokat a munkavédelmi sisakokkal kapcsolatos biztonság és hatékonyság érdekében, hogy minimalizálják a fej sérüléseinek kockázatát és biztosítsák a megfelelő védelmet minden munkakörnyezetben.

Védősisakok gondozása, karbantartása

A munkavédelmi sisakok gondozása és karbantartása rendkívül fontos annak érdekében, hogy ezek a sisakok megfelelően működjenek és maximális védelmet nyújtsanak a viselőjüknek. Az alábbiakban részletes útmutatást talál a munkavédelmi sisakok rendszeres gondozására és karbantartására vonatkozóan.
 

 • Tisztítás: A sisakokat rendszeresen tisztítani kell, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket, port és egyéb szennyező anyagokat a felületükről. Használjon enyhébb tisztítószert vagy szappanos vizet, és ne használjon erős vegyszereket, mert ezek károsíthatják a sisak anyagát.
   
 • Ellenőrzés: Rendszeresen ellenőrizze a sisakot az esetleges sérülések, repedések vagy kopás jeleiért. Ha bármilyen problémát észlel, ne használja tovább a sisakot, és cserélje ki azt egy újra vagy javíttassa meg.
   
 • Párnázat ellenőrzése: Ha a sisak belső részén párnázat található, ellenőrizze annak állapotát is. Bizonyosodjon meg arról, hogy a párnázat még mindig megfelelően illeszkedik és nem sérült-e.
   
 • Állítható részek ellenőrzése: Ha a sisakon van olyan rész, amely állítható (például a fejpánt), ellenőrizze, hogy megfelelően működik-e. Az állítóelemeknek stabilnak kell lenniük, hogy a sisak megfelelően illeszkedjen a fejhez.
   
 • Izzadtság és szennyeződés eltávolítása: Ha a sisakban izzadtság vagy egyéb szennyeződés lerakódott, távolítsa el őket. Egyes sisakokhoz kivehető izzadtságszalagok tartoznak, amelyeket könnyen moshatók vagy cserélhetők.
   
 • Tárolás: Tárolja a sisakot olyan helyen, ahol nem éri közvetlen napfény, extrém hőmérséklet vagy vegyi anyagok hatása. A megfelelő tárolás hozzájárul a sisak hosszabb élettartamához.
   
 • Használati útmutató betartása: Mindig kövesse a sisak gyártójának használati útmutatóját és ajánlásait a gondozással és karbantartással kapcsolatban. Ezek a javaslatok segítenek megőrizni a sisak biztonsági teljesítményét.


A munkavédelmi sisakok gondozása és karbantartása alapvető lépése a munkavédelemnek, és biztosítja, hogy a sisak mindig megfelelően védelmet nyújtson a potenciális veszélyek ellen. Ne hanyagolja el ezen lépéseket, és mindig ügyeljen a sisak állapotára és tisztaságára.